Werk loslaten? Dat is pas hard werken

Heel ondernemend Nederland doet het: werk en privé combineren. Op de automatische piloot houd je dat lang vol. Veel mensen denken er simpelweg niet te veel over na, totdat het je opbreekt qua nachtrust of stress als gevolg van een hoofd dat altijd ‘aan’ staat. Of qua relatie omdat je fysiek of in gedachten altijd ergens anders bent, behalve in het hier en nu en bij je gezin.

Een goede balans tussen werk en privé vinden is een enorme uitdaging. Want werk loslaten en zorgeloos ontspannen is hard werken. Het confronteert je met je eigen diepe angsten. Zoals de angst om de controle te verliezen.

Is werk en privé scheiden (on)mogelijk als ondernemer?

Vind jij het lastig je verantwoordelijkheid los te laten? Bang dat het anders in de soep loopt of dat je belangrijke zaken mist? In de avonden, weekenden of tijdens je vakantie doorwerken, geeft je in dat geval een gevoel dat je grip op zaken houdt. Helaas veroorzaakt het continu checken van mail en bereikbaar zijn voor veel ondernemers ook veel onrust en dat gaat ten koste van dat gevoel waar je als ondernemer juist naar verlangt: jezelf vrij voelen.

In dit artikel lees je hoe je de werk en privé balans weer meer op één lijn krijgt.

Heb vertrouwen in mensen in je netwerk

Zijn die getalenteerde medewerkers je nog niet opgevallen? Werk je samen met andere ondernemers die ook heel goed in hun vak zijn?

Geef ze een kans om het werk te doen waar zij goed in zijn en laat ze ook verantwoordelijkheid nemen voor hun zwakke kanten. Creëer een team met vertrouwen en verantwoordelijkheid. Of deze mensen nu voor of met je werken.

Balans vinden betekent niet alleen werk loslaten. Het betekent ook leren vertrouwen op een ander dan alleen jezelf.

Maak je hoofd leeg

Soms zit je hoofd vol met niet geklaarde klussen. De gedachte eraan geeft onrust. Onbewust bevriest het jouw functioneren.

Neem een moment voor jezelf (in de auto, voor het slapen gaan, op het toilet – bepaal voor jezelf wat goede rustmomenten zijn) en zet al die denkbeeldige klussen eens op een rijtje. Baseer je to-do lijst vaker op waar je zin in hebt en wat past bij de energie van die dag in plaats van alles stelselmatig af te vinken. Het komt je productiviteit ten goede.

Zo lassen steeds meer succesvolle ondernemers een stilte moment in per dag (bijv. op een vast tijdstip of met een stilte mp3) om hun creatieve proces te voeden, betere antwoorden te vinden of om bewust dankbaar te zijn voor wat hun al gegeven is.

Scheid werk & privé op het juiste moment

Heb je tijdens een privéafspraak altijd het gevoel dat er werk op je wacht? Dreigt je partner met een scheiding omdat je met je hoofd bij het werk zit en je geen woord hebt meegekregen van het gezin aan de eettafel? Wil je in het weekend het liefst wegkruipen achter de laptop in je werkkamer? Niet doen. Dit is het perfecte moment om werk en privé te scheiden. Een bewuste keuze voor ontspanning maakt je hoofd helderder en zorgt voor het verdwijnen van de bekende “knagende stemmetjes”.

1. Neem de tijd

Gebruik je tijd voor belangrijke zaken eerst, zoals werken aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf. Weiger resoluut maar vriendelijk uitnodigingen die je te veel energie kosten en niets opleveren. Plan leegte tijd in je agenda en kijk eens om je heen. Laat je schouders even hangen. Haal diep adem en glimlach naar de mensen om je heen.

Onbewust heb je nu een stap buiten de werkmodus gezet en sta je open om te genieten van wat je al hebt bereikt. Let niet op de tijd maar neem de tijd.

2. Ontspan als een kind

Stoei met je kind, speel verstoppertje, en geef jezelf toestemming om zelf ook weer even kind te zijn. Kinderen leven volop in het nu. Ze spiegelen je ook in waar je zelf nog moet groeien. Meer eerlijke feedback vind je niet. Neem hun behoefte serieus en leer van elkaar. Gun jezelf dat momentje ontspanning en geniet ervan.

3. Doe kleine relaxte acties

Doe iets kleins voor jezelf.

Ga sporten. Wandel met de hond. Ga onverwacht langs bij een kennis. Breng spontaan een bloemetje langs bij je moeder. Stop je werkdag eens eerder om je partner te verrassen. Of neem voordat je naar huis gaat eens de dag door. Dit zorgt ervoor dat je bewust jouw acties op een rijtje zet & gaat reflecteren. Wie wil je zijn op dit moment? Waar kun je meer en juist minder van doen. En belangrijk: welke energie wil je mee naar huis nemen?

Gun jezelf een goede nachtrust

Blijf je ’s nachts piekeren? Verlaat dan kort je bed, maar laat het licht uit. Ga naar een andere ruimte waar je je gedachten bewust aandacht geeft door te accepteren dat ze er deze avond nu eenmaal zijn. Richt je focus vervolgens op wat je wél wil ontvangen (bijvoorbeeld een ontspannen nachtrust) en wissel dit af met een paar diepe ademhalingen. Hiermee verplaats je de aandacht terug van je hoofd naar je lichaam. Zodra je merkt dat je lichaam zich ontspant, ga je terug naar je slaapkamer. Veel zorgen zijn de dag erna minder zorgelijk dan je ’s nachts denkt.

Niets aan te doen

Soms is het wat het is. Er zijn niet altijd oplossingen voor alle problemen. Dan zou de wereld een fantastische plek zijn.

Je kunt je suf blijven piekeren naar een oplossing maar het probleem zal niet veranderen. Bedenk wat voor jou de beste manier is om ermee om te gaan. Dit principe wordt ook vaak gebruikt in de psychiatrie; geen oplossing maar leren omgaan met vervelende situaties.

Ook een onoplosbaar probleem kun je netjes afwikkelen. Daar slaap je beter van.

Kiezen of beslissen

Van een ondernemer worden snelle beslissingen verwacht. Heb je een keuze? Kies. Heb je geen keuze? Beslis. Blijf bij dat besluit. Je kan het later altijd weer bijsturen.

Accepteer gedane zaken! Zo blijf niet hangen in het verleden.

Een goede balans tussen werk en privé start met je eigen energie

Ontspannen, meer focus of beter slapen kun je leren en dat gaat het efficiëntst als je beter begrijpt hoe je eigen energie werkt. Je kunt namelijk leren je energie slimmer te gebruiken, zodat er een betere balans tussen werk en privé (terug) ontstaat voor meer ontspanning, productiviteit en gemak. Hierdoor ga je overdag weer lekker werken en ’s nachts weer lekker slapen, zonder dat angsten en zorgen je uit je slaap houden.

Wil je meer weten over hoe je dit ook kunt toepassen? Bekijk de ervaringen van vele andere ondernemers die profijt hadden van een Retreat bij Personne. Zij vonden in korte tijd hun werk privé balans terug.

Ben je benieuwd hoe ik je kan helpen bij de stappen naar zinvol ondernemerschap? Vraag dan een verdiepend gesprek aan.