Twee basiselementen die je mist waardoor je leven niet in balans is

Het altijd maar druk zijn in je hoofd is een topic dat lééft.

Want hoe doe je dat nou succesvol? Het loslaten van stress, gepieker, angsten of ander leed…

Wat ik telkens terug zie als mensen vastlopen en hun leven uit balans raakt is dat ze twee essentiële basiselementen zijn kwijtgeraakt, namelijk:

Allereerst het vertrouwen in hoe het leven zich ontvouwt en ten tweede, kennis over hoe je eigen energie nou werkt. Energie die bepaalt wat je wel of juist niet aantrekt in je leven.

Hoe frustrerend dat gemis aan kennis kan zijn, bleek ook uit een vraag die Esther, mij onlangs stelde. ‘Ik wil het zo graag zélf kunnen, dat loslaten, zonder daarvoor hulp in te hoeven schakelen.’

Het is een frustratie die misschien ook regelmatig door jouw hoofd spookt.

Esther heeft natuurlijk hartstikke gelijk. Je wil het alleen kunnen, niet afhankelijk zijn van hulp, dat maakt je kwetsbaar. Maar zeg eens eerlijk: bij welke belangrijke zaken heb je achteraf niet gedacht: als ik dit nou éérder had geweten?? Hoeveel jaren aan strijd, frustratie en verloren energie had je dat bespaard?

Ook loslaten zul je dus moeten leren. En samen gaat het een stuk sneller. Je wordt behoed voor valkuilen en gedachtenconstructies die je steeds weer in hetzelfde patroon terugtrekken. Weet je nog toen je ooit begon met fietsen? Of voetballen, autorijden of piano spelen? Iets dat je nu dagelijks of met veel plezier doet, dat heb je eerst moeten leren. Je hebt eerst kennis moeten opdoen van de spelregels die ervoor zorgen dat je niet van je fiets valt, maar juist in evenwicht blijft zodat je vaart kan maken om zo de vrijheid tegemoet te fietsen.

Zo werkt het ook met je eigen gedachten en energie. Daar zitten ook spelregels en wetten aan verbonden waardoor je bijvoorbeeld in een flow terecht komt. Of juist niet. Maar helaas zijn er ook een hoop valkuilen die je doen verdwalen, waardoor je juist leegloopt, gestrest raakt of erger: belangrijke relaties kwijtraakt.

Je hoofd leegmaken en je geest ontspannen werkt anders, vanuit veel meer stilte, maar wel degelijk met een systeem eronder. Anders blijf je maar een beetje zweven, en we willen natuurlijk wel resultaat: een relaxtere partner voor het thuisfront zijn of lucratieve opdrachten binnenhalen zonder de krankzinnig lange en stressvolle dagen.

Dat is wat kennis over je eigen energie voor je kan betekenen. Maar je zal het wel eerst moeten eigen maken.

Kun jij hulp gebruiken bij het loslaten van je zorgen? Geef je op voor een gratis verdiepend gesprek via www.personne.nl/verdiepend-gesprek.