Hocus Pocus Ont-Focus (plus tips)

‘Doe je wel eens helemaal niks’, vroeg ik. ‘Ja hoor, dan ga ik op de gameboy van mijn zoon spelen of een klusje in huis doen.’ ‘Ja maar, écht niks?’, vraag ik door. ‘Je bedoelt, zonder iets te doen? (stilte…) Nee, eigenlijk nooit.’

Mijn vraag zet René aan het denken. ‘Eigenlijk is al mijn tijd ingevuld’, concludeert hij. ‘Niks doen is voor mij de krant lezen of een rondje fietsen.’

Wat is nou het nut van ‘niks doen’?, vraag je je misschien af.

hocus pocus ont focus

 

Vaak als ik dat idee voorleg bij mensen die druk en ambitieus zijn, roept het weerstand of ongeloof op. Ze denken dan dat ze de lat lager moeten leggen of maar een beetje moeten aanmodderen. En wat ze willen is juist vóóruit komen: focussen, produceren, problemen oplossen, doelen bereiken en de wereld mooier maken.
“Niks doen geeft een ongemakkelijk of zelfs
schuldig gevoel. Je denkt dat je je tijd verspilt of de handdoek in de ring gooit.

Wellicht gaat het tegen je intuïtie in om te rusten,

Om te pauzeren, minder intensief te werken of een project even te laten voor wat het is als je druk bent. Juist dan kun je alle tijd gebruiken die voorhanden is.Toch?

Het zit anders.Wanneer je te veel bezig bent met focussen, produceren, doelen stellen en problemen oplossen, kan je brein niet meer de balans vinden tussen je eigen vermoeidheid en het helpen van anderen en raak je het plezier of de voldoening kwijt.

Als je het gevoel hebt dat dingen niet lekker lopen, je in een sleur zit, je niet helder kunt denken of zaken niet meer ziet zitten, dan vraagt het ritme van het leven je hierop af te stemmen. Vaak betekent dat even ont-focussen.

“Ont-focussen is een vorm van loslaten: het zorgt dat ons denken flexibel blijft én het zorgt voor een sterkere verbinding met je eigen essentie waardoor je meer in het hier en nu leeft.”

De gulden middenweg tussen focus die je energie geeft

en focus die je denkenergie uitput, bereik je door zogenaamde leegte tijd in te bouwen. Lummelen, voor je uit staren, dagdromen, een dutje doen… Het zijn prima (en haalbare) manieren om tussendoor alle indrukken en prikkels los te laten en vervolgens tot betere inzichten of prioriteiten te komen, zodat je in balans blijft.Alleen vinden we het vaak lastig om gehoor te geven aan dit ogenschijnlijke niks doen. Als jij daar ook moeite mee hebt, dan helpt deze Tip! je op weg.

Gééf jezelf toestemming door te zeggen:
Leegte tijd is ook werktijd. Het houdt me scherp.” 

Vond je dit artikel interessant en wil je er meer over weten? 

Dan kan ik je het boek van hersenonderzoeker en auteur Srini Pillay van harte aanbevelen: minder focus, Meer Effect:

 

Alles wat de geest ontspant, daar knappen we aanzienlijk van op. Binnenkort start er weer een nieuw verdiepingsprogramma ‘Retreat Exclusive’. Daarin krijg je high quality retraites die je op een hoger niveau bewust maken van je eigen natuurlijke ritme, zodat je meer innerlijke rust en impact ervaart in de dingen die je doet (of laat). Wil je weten of dit bij je past? Reply dan door hier te klikken en laat je telefoonnummer achter. 

Hartelijke groet,

Handtekening Emmy Hendrikx