Hoe bereik ik de balans werk privé?

Werk-privébalans, wat wordt er veel over geschreven. Er zijn honderden tips te vinden met hoe je je balans werk prive vindt en behoud. Toch blijkt het lastig, met name voor ondernemers en executives, deze balans te vinden of de balans lang vol te houden. Waar ligt dat toch aan? Om dat te begrijpen, moeten we eerst goed begrijpen wanneer je merkt dat er sprake is van een verstoorde balans werk prive en wat de oorzaken zijn.

Hoe merk ik dat mijn werk-privébalans verstoord is

Een verstoorde werk privé balans leidt tot chaos in je werk, je hoofd en je leven. Logisch dat we die balans willen behouden. Maar, hoe merk je dat je werk privé balans verstoord is?

  • Ben je thuis en op je werk sneller geïrriteerd?
  • Merk je dat je minder productief en efficiënt bent?
  • Ervaar je stress?
  • Voel je onrust, maar weet je niet wat de oorzaak is?
  • Verlies je je plezier in je werk?

Denk jij bij het lezen van bovenstaande vragen één of misschien zelfs meerdere keren; “Ja, dit voel ik zo”? Grote kans dat je werk privé balans verstoord is. Zaak dus om in te grijpen, maar hoe?

Wat kan je zelf doen om je balans werk prive te bewaren?

Uiteindelijk moet je inderdaad zelf iets doen om je werk privé balans te bewaren. Het vinden van de oorzaak is daarvoor het belangrijkste. Als de oorzaak niet helder is werkt niets dat je doet. Wat kan de oorzaak zijn?

De oorzaak kan van alles zijn:

Te veel werken, geen duidelijke grenzen aan bereikbaarheid stellen, je overal verantwoordelijk voor voelen, controle niet los kunnen laten, werk stress meenemen naar huis of andersom. Elk van deze oorzaken heeft een weerslag op het thuisfront of de werkvloer. Vaak zelfs op beide.

Wat kun jij zelf doen om de werk privé balans te herstellen? Realistisch plannen, geen beloftes doen die je niet kunt waarmaken, neem rust, en geef een duidelijke grens aan voor jouw bereikbaarheid. Er zijn legio cursussen en workshops die je kunt volgen om je erbij te helpen variërend van Time Management tot Mindset trainingen.

Helpt dit allemaal niet? Ga dan nadenken of je een coach kunt gebruiken. Probeer in elk geval niet in de bekende valkuilen te vallen.

Wat zijn bekende valkuilen bij een verstoorde werk privé balans?

Een veelvoorkomende valkuil is te lang blijven rondlopen met kwesties waarvan je denkt: ‘Ik kom er zelf wel uit.’ Misschien, maar hoelang zit je al in deze situatie? Kun je er nog wel objectief over nadenken? Welke belemmeringen of vooroordelen hebben zich gevormd in jouw hoofd? Besef dat tijd het belangrijkste is dat je hebt. Daar kun je niet méér van maken, zoals met geld. Het draait om de tijd die je hebt zinvoller besteden. Belangrijk dus om een verstoorde werk privé balans te herstellen.

Als ondernemer, executive of directielid wil je de regie houden. Voor je gevoel heb je er alles aan gedaan om jezelf te versterken, je tijd efficiënter in te delen of stress buiten de deur te houden. Je volgde een Time Management workshop, traint bewust je mindset of volgt een cursus mindfulness, maar de onrust blijft. Van enige balans in je werk en privéleven is geen sprake. Wat nu? Op zoek naar een andere baan? Gewoon nog harder werken? Uit de ratrace stappen? Of… uit je relatie? Je twijfelt aan alles en voelt je onzeker.

Het lijken redelijke oplossingen, maar dat zijn ze niet. Diep vanbinnen weet je dat aandacht geven aan wat je dierbaar is, het allerbelangrijkste is. Hoe bereik je voldoende rust in jezelf om alles de beste versie van jezelf te geven en daar zelf vrede mee te hebben? Dat is tenslotte hoe werk privé balans hoort te voelen. Je weet zelf alleen niet meer hoe de balans te houden.

Dit is wanneer je een coach inschakelt. Kijk ook op lifecoach breda.

Welke coach schakel je in bij een verstoorde werk privé balans?

Nogmaals, tijd is het belangrijkste dat je hebt. Een coach helpt jou snel tot de kern te komen van de oorzaak van de onbalans tussen je werk en privéleven. De juiste coach is de coach die bij jou past, je uitdaagt, en de juiste vragen stelt. Die coach is vooral bezig jou in staat te stellen je eigen energie en kracht te vinden. Of dat nu een executive coach of een life coach is, hangt af van wat bij jou past. Kies iemand en een aanpak die bij je past, dan kan je snel met een goed gevoel weer verder.

Want dat is wat je wilt. Verder met je onderneming, je baan en je leven. Met de energie die je altijd kreeg van wat je doet.  Een coach staat naast je om dat te bereiken. Hij of zij creëert samen met jou weer evenwicht tussen je lichaam en geest. Balans tussen je werk en privéleven. Is dat comfortabel? Nee, vooral niet als je rationeel bent ingesteld en alles wil analyseren. Is het nodig? Jazeker.

Stap uit je comfortzone op een manier die bij je past. Wil je persoonlijk groeien of betere keuzes maken in je leven of met je bedrijf? Stop met doen wat je altijd deed. Dat vergt dieper inzicht, een andere mindset en bovenal een rijker gevoelsleven. Pas dan, denk, voel en doe je anders om jouw doel te behalen. In dit geval een goede werk privé balans.

Lees ook rust in hoofd. Wil je weten of ik de coach ben die meer rust, balans en richting in je leven brengt? Plan dan een gratis verdiepend gesprek met me in.