Rust in hoofd creëren. Hoe doe je dat?

In de huidige tijd hebben steeds meer mensen last van onrust in hun hoofd. Dat is logisch als je bekijkt hoeveel informatie en indrukken we elke dag verwerken. Niet alleen in het echte leven, maar ook online. Op elk moment van de dag zie het nieuwste nieuws, je volgt personen die je inspireren en moeiteloos 100 ballen tegelijk in de lucht lijken te houden. Hoe kan het dan dat jij er moeite mee hebt? Reden 1 is natuurlijk dat niet alles is wat het lijkt. Zeker niet online. Sinds er internet is en we dat ook te allen tijde kunnen bereiken, is de hoeveelheid informatie die ons brein per dag te verwerken krijgt enorm gestegen. Daarnaast zit je misschien in een levensfase die aan het veranderen is en veel van je vergt. Dat roept levensvragen op waarop je geen pasklaar antwoord hebt. Natuurlijk weet je dat rust in hoofd belangrijk is. Maar hoe zorg je daarvoor? Hieronder geef ik je wat praktische tips.

Wanneer heb je het (te) druk in je hoofd?

Wat is het verschil tussen gewoon druk en te druk in je hoofd. Dat verschilt per persoon, maar heeft vooral te maken met het effect dat het creëert voor jezelf en je omgeving. Er zijn altijd een aantal signalen, die je beter niet kunt negeren.

Merk je dat je:

  • Afwezig ben in het contact met anderen
  • Weinig geniet
  • Slecht slaapt
  • Geen rust of pauze neemt
  • Weinig energie hebt
  • Minder kunt hebben
  • Sneller ziek wordt
  • Stresslevel stijgt

Grote kans dat je belangrijke signalen van je lichaam negeert die aangeven dat de balans scheefligt. Dat weet je zelf wel, maar de continue druk in je hoofd zorgt dat je niets met die wetenschap doet. Misschien geeft je lichaam al signalen af die duiden op een beginnende burn-out, zoals last van hartkloppingen, duizeligheid of hoofdpijn? Tijd om het snel aan te pakken. Niemand is erbij gebaat als jij in een burn-out beland. Je gezin en je werk, maar vooral jij niet. Wat kun je zelf (proberen te) doen?

Praktische tips om rust in hoofd te krijgen.

Het is belangrijk helder te krijgen wat de grootste onrust veroorzaakt en dat meteen aan te pakken. Echter, de kans is reëler, dat het een samenloop van verschillende omstandigheden is die ervoor zorgt dat je hoofd overloopt. Daarom geef ik hieronder een aantal praktische tips, die in de meeste gevallen moeten helpen. Lees ook over ontspanningsoefeningen.

  1. Ontwikkel een ochtendritueel

    Probeer door de week op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan en ontwikkel een ochtendritueel. Hierin neem je bewust een moment om te ontspannen en je voor te bereiden op je dag. Niet vanuit een to-do list, maar vanuit een to-be list: Wie wil je vandaag zijn? En welke actie past binnen de energie die je op dat moment voelt? Moet je iets doen of juist laten? Neem na het ontwaken een moment van stilte om te reflecteren wie je die dag wil zijn.
  2. Breng structuur aan in je dag

Beantwoord jij elke e-mail of social media notificatie meteen? Stop daarmee. Plan liever één of twee momenten op de dag dat je in je mail of social media notificaties allemaal tegelijk beantwoord. Maak mapjes aan met verschillende prioriteiten voor wat je niet meteen kunt beantwoorden. Zo houd je regie over je tijd.

  1. Start met mono-tasken

Concentreer je op één taak tegelijk en maak deze af voor je aan de volgende begint. Hoe efficiënt je ook denkt te multitasken, het wint nooit van je taak met echte focus doen.

  1. Beweeg voldoende

Kies een sport die je leuk vindt en ga die beoefenen. Door bewegen of sporten komt er endorfine vrij in je lichaam. Hierdoor voel je je goed en het zorgt voor meer rust in je hoofd.

  1. Ga naar buiten

Frisse lucht is altijd goed wanneer je het druk hebt in je hoofd. Geef je brein tijd om alle indrukken te verwerken en loop lekker even de natuur in. Grote kans dat je daarna fris en met nieuwe energie weer aan de slag kunt.

  1. Bedenk of waar je je druk over maakt je energie waard is

In mijn eerdere blog over piekeren gaf ik het al aan: 4% van alles waar je over piekert is iets waar je invloed op hebt. 96% van je gepieker is dus zinloos. Onderzoek toont aan dat in elk geval 40% van piekeren over zaken gaat die nooit zullen gebeuren, 30% over verleden, 22% over onbelangrijke dingen, 4% over iets dat buiten jou om gaat en waar je niets aan kunt doen. Laat deze cijfers bezinken en bedenk je wat je met al die extra tijd kunt doen.

  1. Doe ademhalingsoefeningen

Ademhaling is beweging. Zie het als het ritme van het leven. Focus je op je ademhaling en geef zo je brein iets te doen. Dit is een simpele en effectieve manier om met drukte om te gaan, want het creëert meer rust in je hoofd. Je focust namelijk op de rustige beweging van de ademhaling, maar niet op honderden verschillende dingen om je heen.

  1. Doe een digitale detox

Zet voor een bepaalde tijd al je digitale apparaten uit. Hiermee elimineer je alle prikkels die je van deze apparaten krijgt. Dat zijn er veel, dus het draagt bij aan echte rust,

  1. Zoek een creatieve hobby

Je brein maakt neurologische verbindingen aan op het moment dat je creativiteit de ruimte geeft. Als je niet al creatief bezig bent, probeer dan eens of je met dansen, schilderen of muziek maken iets wakker maakt in je brein.

Leveren deze praktische tips niet de rust op die je zoekt? Dan is het is verstandig coach tilburg te raadplegen. Wil je weten wat ik als coach voor je kan doen? Plan dat een gratis verdiepend gesprek in.

Aan de slag gaan met een coach zorgt dat je sneller tot de kern komt en de handvaten hebt om zelf rust in je hoofd te creëren.