Stoppen met piekeren? 6 praktische tips.

Piekeren, we doen het allemaal. Het wordt pas een probleem wanneer je het vaak doet en erin blijft hangen. Je ervaart dan minder plezier in de dingen die je doet omdat je hoofd altijd ‘aan’ staat. Piekeren levert niets op, behalve onrust in jouw gedachten en minder blije gevoelens. Maar, wanneer is dat zo? Piekeren is iets anders dan gewoon nadenken. Piekeren is steeds dezelfde ronde lopen in je hoofd en niet op een oplossing komen. Vaak stuit je tijdens je ronde zelfs op meer uitdagingen. Hoor je vaak: “Stop toch met piekeren.”? Dan is de kans groot, dat het tijd is er iets aan te doen. Maar wat? Stoppen met piekeren is makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder vind je een aantal praktische tips.

  1. Weet het verschil tussen denken en piekeren.

Denken doe je op weg naar actie. Denken zorgt voor een oplossing of keuze, gevolgd door een actieplan en energie om die actie daadwerkelijk te nemen. Opluchting dus.

Als je piekert geef je vrij baan aan negatieve gevoelens, machteloosheid en wensen dat het actieplan komt maar te moe zijn om dat toe te laten. Als je dit leest, denk je of pieker je? Deze bewustwording is de eerste stap richting actie.

  1. Besef dat piekeren nergens toe leidt

Maar 4% van alles waar je over piekert is iets waar je invloed op hebt. 96% van je gepieker is dus zinloos. Onderzoek toont aan dat in elk geval 40% van piekeren over zaken gaat die nooit zullen gebeuren, 30% over verleden, 22% over onbelangrijke dingen, 4% over iets dat buiten jou om gaat en waar je niets aan kunt doen. Laat deze cijfers bezinken en bedenk je wat je met al die extra tijd kunt doen.

  1. Geef jezelf geplande piekertijd

Buiten dat het je energie opslokt en nergens toe leidt, pieker je ook vaak op momenten dat het helemaal niet uitkomt. Als je wilt slapen bijvoorbeeld, of tijdens je vakantie of in je vrije weekend.  Of zelfs tijdens een gesprek. Dat zorgt ervoor dat je moe bent en ongeïnteresseerd overkomt. Of niet kan genieten van de mensen om je heen. Nog een reden om te piekeren… Voorkom dit door je piekertijd te plannen. Tijdens deze geplande piekertijd mag je rondes lopen in je hoofd zoveel je wilt. Respecteer de eindtijd en stop met piekeren tot je volgende piekertijd.

  1. Schrijf op waar je over piekert

Begin een dagboek of neem een notitieboekje mee en schrijf op waar je over piekert. Schrijven helpt om onder woorden te brengen waar je nu precies over piekert. Het schrijven alleen al zorgt voor relativering. Je krijgt grip op je zorgen. Het piekerboekje is een goede tool om te stoppen met piekeren. Laat gepieker je niet meer wakker houden.

  1. Ontspan!

Ben je ontspannen? Dan pieker je niet. Dus nogmaals, ben je ontspannen? Wat je ook doet om te ontspannen, ga dat doen. Ga wandelen, sporten of luister naar je favoriete muziek. Je zult zien dat deze activiteit het gepieker meteen vermindert.

  1. Bespreek het met een coach

Misschien heb je vrienden of familie waar je af en toe je gepieker kwijt kunt, maar je wilt ze ook niet lastigvallen of negatief overkomen. Dat kan zorgen voor nog een reden om te piekeren. Pieker je veelvuldig en kom je er zelf niet uit? Ook niet na het proberen van bovenstaande tips? Ga op zoek naar een coach. Een coach is een professional, die weet hoe snel tot de kern te komen. Daarna kun je weer verder op eigen kracht.

Stoppen met piekeren?

Mensen die graag de controle houden piekeren vaak. Executives, consultants of ondernemers die gewend zijn de touwtjes in handen te hebben. Ben je analytisch en rationeel? De kans is groot dat je piekert. Je denkt dat je er alleen voorstaat en alles zelf moet oplossen.

Pieker je vaak? Dan liggen klachten zoals angst, een gespannen gevoel of moeite de focus te bewaren op de loer. Dat geeft slaapproblemen en moeheid zorgt dat je niet meer goed relativeeert. Je raad het al, dat leidt tot nog meer gepieker. Piekeren kan natuurlijk ook in je persoonlijkheid zitten.

In ernstigere mate is piekeren het begin of onderdeel van een burn-out of depressie. Let dus goed op de mate waarin je piekert. Lees over hoe je dingen kunt loslaten.

Hoe helpt een professional?

Een goede professional haalt de emotionele lading weg van je gepieker. Hierdoor kun je objectief en eerlijker kijken naar wat er zich binnenin jou afspeelt en wordt ook je oplossing helder. De twijfel verdwijnt. Als je kiest voor PERSONNE dan ga je aan de slag met een ervaren, realistische coach, die de uitdagingen van het bedrijfsleven op hoog niveau en ondernemerschap begrijpt. Een executive, management, leiderschapscoach of life coach die efficiënt, effectief en snel voelbaar resultaat levert. Samen zorgen we dat jij jouw kwaliteiten ontwikkelt en zonder stress je doelen behaalt.

Ik daag jou uit om je bewust te worden van de mate waarin je piekert. Dat doen we op een manier die bij je past, ontspannen en in alle rust, waardoor je anders naar jezelf en je doelen kijkt. Zodat je minder kostbare tijd  in je functie, je privéleven of met je bedrijf verliest. Het vergt dieper inzicht, een andere mindset en bovenal een rijker gevoelsleven. Pas dan denk, voel en doe je anders om jouw doel te behalen zonder te piekeren. Ik sta naast je om dat te bereiken door meer rust, balans en richting te brengen. Is dat comfortabel? In het begin zeker niet. Is het nodig? Jazeker.

Wat centraal staat in mijn aanpak als coach? Eenvoud en kwaliteit. Kennis over hoe je eigen energie werkt en die om ons heen. Het resultaat na de coaching sessies is dat je ontspannen en met plezier doelen behaalt. Zonder overmatig gepieker dus.

Vele ondernemers, directeuren en succesvol zelfstandigen in Breda, de rest van Nederland en België gingen je voor. Zij ervaren dagelijks hoe ze vanuit rust en ontspanning harder groeien, doelen behalen en energie overhouden voor een gezonder, gelukkiger persoonlijk leven. Lees meer op over leiderschapscoach breda.

Mijn aanpak is eenvoudig en zorgt voor snelle veranderingen in je gemoedsrust en groei. Zo kun jij op een ontspannen manier in de top (blijven) presteren terwijl ik je coach.

Klinkt dit goed? Plan dan een gratis persoonlijk verdiepend gesprek in.