Pinksteren

 

De christelijke feestdagen mystiek en spiritueel uitgelegd.

De Diepere Betekenis 

Herken jij dit? Dat je plotseling overladen wordt met een gelukzalig gevoel. Alsof je volledig één bent met iets of iemand en alles klopt? Een haast goddelijke dimensie komt dan zo dichtbij, dat het rechtstreeks in contact treedt met je eigen brein en jij het gevoel hebt dat je in de zevende hemel verkeert.

Ik overdrijf misschien wat, maar in het kort vieren we dit gevoel met Pinksteren. Al eeuwenlang wordt vandaag stilgestaan dat de Heilige Geest werd neergedaald of ‘uitgestort’. Dat klinkt als een soort waterval en volgens de beschrijvingen uit oude geschriften, is dat ook een soortgelijk gevoel: dat je plotseling ‘volgegoten’ wordt met liefde en licht.

Maar wat kun jij met deze kennis, los van het religieuze?

Jouw goddelijke dimensie

De Heilige Geest symboliseert mystiek gezien een ‘stukje’ van iets goddelijks dat in mensen zélf werkt en jouw nieuw leven inblaast: je voelt je licht, vrolijk en gedragen. Het is een soort kracht die je alledaagse leven meer glans en kleur geeft, waardoor je veel beter en langer kan genieten.

Het mooie is dat iedereen die kracht in zich heeft. Je kan ‘m dus ook nooit verliezen. Sterker nog: je kunt ‘m zelfs aanwakkeren. Maar… helaas ook doven. Dan verandert je kracht van een grote vlam in een klein waakvlammetje. Het is dan nog wel aanwezig, maar vooral op de achtergrond.

Dat gebeurt wanneer je al langere tijd niet trouw blijft aan jezelf, te veel inlevert, je vaak te druk maakt, verkeerde prioriteiten stelt of onvoldoende tijd in stilte doorbrengt om te luisteren naar je innerlijke weten.

 Maar het kan ook zo zijn dat je hier wél zorgvuldig in bent. Dan kan het zo maar zijn dat je simpelweg toe bent aan een ander – dieper of hoger –  niveau van bewustzijn.

Dat herken je wanneer je steeds váker of lánger of méér je best moet doen om er hetzelfde gevoel uit te halen. Het gemak en de natuurlijkheid is dan weg. Het vuur blijft dan van binnen nog wel branden, maar het kan er niet uit en dat voelt heel onbevredigend. Je voelt dat er méér inzit, maar je komt er niet bij. Alsof je tegen een plafond aan loopt.

Sleutel naar geluk

Dus dat je die kracht bij je draagt, betekent niet automatisch dat je ook een gelukkig en vervuld leven leidt.Een zinvol en gelukkig leven leiden heeft te maken met je innerlijke houding en je bereidheid om jezelf te blijven ontwikkelen, ook op spiritueel vlak, omdat het nauw verbonden is met wie je in essentie bent.

Veel mensen proberen eerst meer dingen of meer geld of meer vrije tijd te hebben, om meer te kunnen doen wat ze willen, in de hoop dat ze gelukkiger worden. Maar het werkt eigenlijk net andersom. Je moet eerst zijn wie je werkelijk bent en vervolgens doen wat je moet doen, om te hebben wat je wilt.

Jouw ‘zijn’ is dus de belangrijke sleutel om de kwaliteit van je alledaagse leven te verhogen.

Dus maak niet de denkfout: ik leef al heel bewust, ik bid, mediteer, sport, eet gezond en ik ben een positieve denker. Dus ik heb dat niet nodig. Wees ook eerlijk: wáár lukt het je nog niet? Waar in je leven, werk of relatie loopt het nog niet zo gladjes (terwijl je wel dat verlangen hebt)? Dat zijn de gebieden waar verdieping wacht en waardoor je weer gaat groeien als mens.

TIP!

Soms heb je iemand nodig die het vuur verder bij je aanwakkert, zodat het ook op die terreinen weer vol voor je gaat leven. Een goede mentor, lifecoach of leermeester is hierin heel waardevol, omdat de aanwijzingen die het verschil voor je maken steeds subtieler worden. Wat je verder brengt is een ander, hoger niveau van bewustzijn om tot betere antwoorden en stappen te komen die je leven meer glans en kleur teruggeven.

Stel jezelf steeds de vraag:

Brengt het aangereikte mij meer verbinding of verdere versplintering? Word ik er rustiger en gelukkiger van of brengt het me nog meer twijfel en onrust?

Iets dat bij je past voelt goed. Of niet.

Verder praten?