MOEITE MET KIEZEN?

Stel, je staat op dit moment voor een keuze die serieuze gevolgen heeft voor je verdere koers. Vanuit ratio bedacht zijn beide keuzes die je bedenkt een goede optie.

Zo ook een directeur van een financieel adviesbureau die ik laatst sprak. Hij vertelde me over de voors en tegens van beide kanten. Echt heel plausibele argumenten. Hij wist precies wat er zou gebeuren bij elke keuze. Het getob had hem veel slapeloze nachten gekost.

Hij twijfelde dus.

“Stel, je kiest vanuit vertrouwen, vanuit jouw verlangen, welke keuze maak je dan?” vroeg ik hem. Het antwoord kwam meteen.

Vanuit vertrouwen is er geen twijfel en is de keuze meteen helder. Wat nou als we die zouden volgen?

‘Ja maar…’, hoor ik je denken. En zijn ‘ja maar…’ volgde ook meteen. Dat is wat we doen.

We weten het echte antwoord wel, maar het is spannend, we kennen de route nog niet. De eventuele gevolgen hebben we al doordacht voordat we ons weten hebben onderzocht. En we vinden veel excuses om niet ons vertrouwen en weten te volgen. Onze ratio bemoeit zich met ons werkelijke weten.

Waarom vinden we luisteren naar onze ratio en belemmeringen belangrijker dan luisteren naar ons vertrouwen?

Onze mind kan twee richtingen op denken: vanuit ego, angst en controle of vanuit liefde en vertrouwen. En meestal spreekt de angst en controle als eerst. Al verwar je het één vaak met het ander. Vergelijk het maar eens:

Als je wordt uitgedaagd, speel je dan om te winnen? Of om niet te verliezen? Werk je hard, omdat je in een flow zit? Of omdat je de controle niet wil kwijtraken? Loop je te stressen om het voor iedereen goed te doen? Of om niemand teleur te stellen?

Sta je voor een belangrijk besluit? Stel jezelf dan eerlijk deze vraag:

Volg ik mijn angst of mijn vertrouwen in het nemen van de juiste beslissing?

“Als vraag en antwoord in jezelf zitten, waarom komt het er dan niet uit?”

(bekijk het hele verhaal van Dominique Nagels en ontdek wat er in de weg zit)

BEKIJK HOE DEZE KLANTEN OMGAAN MET TWIJFELS EN BESLISSINGEN NEMEN:

“De goede dingen geven me energie.”

 

(bekijk het hele verhaal van Oscar van Opstal en ontdek hoe je een goede keuze herkent)

“Het is een stuk intuïtie, zonder dat je nog weet wat het je brengt.”

(bekijk het hele verhaal van Peter van Kalmthout en ontdek wat hem rust in zijn hoofd brengt.)

HULP NODIG BIJ HET NEMEN VAN DE JUISTE BESLISSING?

Het uitstellen van een beslissing of het niet kunnen maken van een keuze, kost onnodig veel energie en ongemak. Ik help je graag van je besluiteloosheid af zodat je weer verder kunt.

En wat je daarna ook besluit, je hebt in ieder geval iets meegekregen waarmee je geholpen bent. En ik ook. Omdat ik uitsluitend wil werken met ondernemers die zichzelf – en hun gezin – het allerbeste gunnen als het gaat om een ontspannen en wonderbaarlijk gelukkig leven. Jij blij, ik blij.