Dingen loslaten: makkelijker gezegd dan gedaan?

‘Trek het je niet aan’ of ‘laat het gewoon los’. Hoe vaak hoor je dat? Als je het weer eens hoort, wat denk je dan? Makkelijker gezegd dan gedaan? Dingen loslaten is één van de moeilijkste dingen in het leven. Zoals in mijn blog over piekeren (linken naar Stoppen met piekeren) al aangegeven, maken we ons 96% van de tijd zorgen over iets waar we geen invloed op hebben, wat nooit zal gebeuren of waar je een hele kleine rol in hebt. Zinloos gepieker dus. Bedenk je eens wat je met al die extra tijd kunt doen als je dat kunt loslaten. Lees/bekijk hieronder hoe.

Wat wil je loslaten?

Wat je precies wilt loslaten is natuurlijk persoonlijk. Wat je in elk geval wilt loslaten is alles waarover je zinloos piekert. Zoals:

  • Zaken die nooit zullen gebeuren.
  • Dingen waar je geen of weinig invloed op hebt.
  • Alles waar je alle controle over hebt.

Raak je in de war van de laatste? Snap ik, misschien had deze zelfs als eerste moeten staan. Waar jij alle controle over hebt, is namelijk direct op te lossen. Door jou. Neem een beslissing, maak een keuze of hak de knoop door. Dan is dat maar uit je gedachten.

Er bestaat een simpel model:

HEB JE CONTROLE OVER HET PROBLEEM

Ja -> Los het op.

Nee -> Laat het los.

Klinkt dat toch makkelijker dan het is? Laten we eens wat dieper ingaan op loslaten.

Wat betekent dingen loslaten?

Leren loslaten betekent niet dat je je handen ervan aftrekt of iets je ineens helemaal niets meer kan schelen. Het betekent dat je meer gaat (leren) vertrouwen op het leven zelf. En daarmee bedoel ik dat het leven goed voor je is, ook als er in jouw hoofd allerlei doemscenario’s opduiken of wanneer de uitkomst anders is dan je had verwacht. De kunst is om dit beter te leren begrijpen, zodat je meer ontspanning en gemak ervaart in je leven.

Voor veel mensen lastig, maar vooral voor mensen die graag de controle houden.

Leren loslaten betekent afscheid nemen van iets dat niet goed voor jou is. Het is stoppen met een zinloze strijd. Je niet meer druk maken om dingen die je niet kunt veranderen, maar wel jouw gevoelens en gedachten erover erkennen.

Loslaten is dat wat je probeert vast te houden relativeren, helder hebben en er een actie aan koppelen. Loslaten is namelijk een actie. Een actie die zorgt dat jij weer energie hebt voor dingen waar je wel invloed op hebt en die belangrijk voor je zijn.

Het besef dat loslaten bij het leven hoort, helpt misschien het relativeringsproces op weg. De natuur met zijn seizoenswisselingen is een mooie metafoor. Een boom verliest blad in de winter maar er komen in het voorjaar nieuwe voor terug. Door los te laten schep je ruimte voor iets nieuws. Door dat te accepteren en te zien als iets tijdelijks, trek je het nieuwe makkelijker naar je toe.

Een nieuwe baan of een nieuw huis?  Elke nieuwe levensfase.

Nog steeds lastig? Probeer de volgende tips eens.

Tips die helpen bij het loslaten.

Van alle tips die er zijn en je kunt vinden over loslaten, is er één het belangrijkste.

Als je dit niet weet, is loslaten vrijwel onmogelijk.

  • Weet wat je vasthoudt.

Als je niet weet wat je vasthoudt, heb je geen idee in welke categorie het valt: ‘geen of weinig invloed op’, ‘zal nooit gebeuren’ of ‘juist veel invloed op’. Je baseert de actie die je neemt op wat je wilt loslaten.

  • Schrijf het op.

Wanneer je opschrijft wat je wilt loslaten, begint het relativeren. Is dit wel iets wat ik wil vasthouden? Nee, tijd om er een actie aan te koppelen.

  • Ga iets anders doen

Kun je het niet zo snel relativeren, plaatsen en een actie bepalen? Ga iets anders doen. Maak een lekkere wandeling om je hoofd leeg te maken. Als je terugkomt en opnieuw leest wat je schreef, beleef je het vast anders.

  • Bepaal je actie.

Je weet wat je vasthoudt, in welke categorie het valt en gerelativeerd. Nu kun je dus de passende actie bepalen. Los je het op of laat je het los?

Is het zelfs hierna moeilijk om iets los te laten? Lees ook hoe te stoppen met piekeren.
Dan is het wellicht tijd om een coach in te schakelen.

Hoe kan een coach je helpen bij het loslaten?

Een coach, helpt je door de juiste vragen te stellen en snel tot de kern te komen van waarom je iets niet los wilt of kunt laten. Of dat nu een te groot verantwoordelijkheidsgevoel, angst of iets heel anders is. Samen ga je op zoek naar jouw energie, jouw manier om dit wel te bereiken.

Wat betreft werkwijze kan ik natuurlijk alleen voor mijzelf praten. Vanuit mijn ervaring met executives, ondernemers en consultants merk ik vaak dat zij zo willen analyseren en controleren dat er een angst ontstaat om iets los te laten. Waar we in dat geval aan werken is het vertrouwen in jezelf vergroten, zodat de twijfel verdwijnt. Je ontwikkelt een innerlijk kompas waar je te allen tijde op kan varen en jou voorziet van wijze en krachtige beslissingen.

Als jij verder wilt komen met je bedrijf of je leven, is tijd het belangrijkste dat er is. Besteed het aan werk en die tijd kun je niet in je privéleven besteden. Lees daarover meer in mijn blog over werk-privébalans (linken).

Samen vinden we je belemmerende gedachten en zorgen we dat je steviger durft te vertrouwen op jezelf. Wil jij sterker worden in loslaten en meer tijd besteden aan wat daadwerkelijk belangrijk is zodat je weer beter kan genieten?

Leer dit simpele model toepassen:

HEB JE CONTROLE OVER HET PROBLEEM

Ja -> Los het op.

Nee -> Laat het los.

Lees meer op coach breda. Zonder dat jij daar stress van ervaart of het je energie opslokt. In alle rust en ontspanning groei je harder, behaal je doelen en hou je energie over voor een gezonder, gelukkiger persoonlijk leven. Mijn aanpak is eenvoudig en zorgt voor snelle veranderingen in je gemoedsrust en groei. Zo kun jij op een ontspannen manier in de top (blijven) presteren terwijl ik je coach.

Klinkt dit goed? Plan dan een gratis persoonlijk verdiepend gesprek in.