+31 (0)6 122 496 80 personne@personne.nl
De succesfactor die ontspanning heet

De succesfactor die ontspanning heet

‘Wat zie jij er goed uit, zeg! Op vakantie geweest? Of ben je afgevallen? Verliefd misschien?’

Klanten met wie ik werk horen het steeds vaker. Dat ze meer zijn gaan stralen. Er jonger uitzien. Minder vermoeid. En zelfs dat er meer met ze geflirt wordt. Gekscherend zeg ik dat mijn retreatprogramma’s ‘natuurlijke botox’ zijn. Wie wil er nou niet jong en fris uitzien? Het is een leuk bij-effect van mijn retreats.

Natuurlijk drááit het daar niet om, maar het is een leuk gegeven dat fronzen en lijntjes ook verdwijnen uit je gezicht. Net zoals de scheurtjes en deukjes in je ziel. Waarom ik je dit vertel? Omdat ontspanning en het lekker in je vel zitten van grote mate van invloed zijn op het aantrekken (of juist afstoten) van kansen in je werk, relatie of geld.

Alles wat de geest ontspant, daar knappen we aanzienlijk van op. Daarom gaan we ook zo graag op vakantie. Maar de ontspanning van een vakantie beklijft niet. Wat wel beklijft is de energie die je geest voedt. Dat is energie die je uit jezelf haalt, niet uit een vakantie, sporten of voeding. Dat klinkt wat vaag, maar het draait om levensenergie die ervoor zorgt dat je boven jezelf kan uitstijgen. Denk maar aan die momenten dat je ‘in een drive’, ‘flow’ of ‘positieve vibe’ zat en dat alles als vanzelf ging. Dat gevoel herkennen we allemaal.

Veel mensen weten niet dat ze hun eigen levensenergie kunnen verhogen. Daardoor ervaren ze nu nog vaak een leeg of rusteloos gevoel in hun leven. Dat is hartstikke zonde, want de kwaliteit van je levensenergie is sterk bepalend in welke mate jouw leven als compleet aanvoelt. En hoe moeiteloos je wel of niet in je werk of relatie vooruitkomt. Dat komt omdat mensen onbewust sterk reageren op iemands uitstraling. Je herkent dat vast bij mensen die een ‘zware’ energie over zich heen hebben en waar je liever bij uit de buurt blijft. Of het gevoel dat iemand je ‘leegzuigt’ tijdens een gesprek. Doodop voel je je erna.

Maar zelf heb je die momenten ook. Dat je je sikkeneurig voelt, over je grenzen gaat of met een kort lontje reageert. Als je je daar onvoldoende van bewust bent, of niet weet hoe je je daar tegen beschermt, loop je het risico dat je zaken ongewild van je afstoot. ‘Het komt wel weer’ of ‘het ligt aan de economie’ roepen we dan.

Maar check eens eerlijk bij jezelf hoezeer het afgelopen half jaar:

 • als duwen en trekken heeft aangevoeld,
 • je gevangen zit in je eigen hoofd,
 • je van het een naar het ander springt om je beter te voelen,
 • je vaak ‘er even tussenuit’ wil
 • of dat nieuwe kansen te lang uitblijven (hoe hard je ook je best doet)

In dat geval zit je op een dood spoor. De oplossing schuilt in weer toegang krijgen tot een hoger, ander bewustzijn. Zie dit bewustzijn als een betere versie van jezelf, een andere frequentie waarbij obstakels van frustratie geen rol meer voor jou spelen. “Alles wat we zijn, is het resultaat van wat we gedacht hebben”, wisten de mystici uit de oudheid alHoe jouw leven, jouw fysieke realiteit eruit ziet, is een nauwkeurige reflectie van jouw innerlijke wereld. Hetgeen zich dus heeft gemanifesteerd in je leven, heb je zelf (bewust of onbewust) aangetrokken.

Deze uitspraak roept bij veel mensen weerstand op. En dat is begrijpelijk. Tenzij je zelf leert om de kunst van gedachtekracht en het manifesteren beter te verstaan. Dan ga je zelf ervaren dat je serieus een veel gelukkiger en relaxter mens wordt. Zelfs als je al aan bewustzijnsontwikkeling doet, wacht er altijd weer een volgende groeistap, omdat elke levensfase nieuwe vragen oproepen die belangrijk voor je zijn. Een hoger bewustzijn zet jou veel sneller terug op jouw persoonlijke groeispoor: een bloeiend bedrijf, liefdevolle relatie, vrijer gevoel, meer geld, betere gezondheid, meer echte aandacht… Waar ligt jouw groei?

Als jij benieuwd bent hoe je je gedachten kan inzetten als groeikracht om sneller en relaxter vooruit te komen, neem dan een kijkje bij mijn zomer retreat programma Succesvol Leren Manifesteren. Je leert o.a. hoe je meer grip krijgt op het managen van je eigen energie.

3 Oplossingen voor meer toeval en geluk

3 Oplossingen voor meer toeval en geluk

Je kent ze vast wel: van die mensen bij wie alles moeiteloos komt aanwaaien: een winnend lot, de mooiste woning, een flinke promotie, een gratis vakantie, een leuke relatie… En ze zijn nog super relaxt ook.

Hoe kan dat? ‘Wat doe ik verkeerd? hoor je jezelf denken. Misschien wekt het nieuwsgierigheid bij je op, of juist jaloezie of irritatie. Want jij moet trekken en sleuren om dingen voor elkaar te krijgen. Niet dat je het anderen misgunt, integendeel, maar zelf moet je voor alles hard werken en verlang je ook naar wat meer gemak in alles.

Herkenbaar?

Veel mensen ervaren op een bepaald moment dat hun leven geen echte pieken meer kent. Dat het leven ze niet meer zo verrast, maar dat het vooral gejakker en gejaag is geworden. Ineens kost alles meer moeite: de juiste keuzes maken, nieuwe opdrachten binnenhalen, je relatie leuk houden. Zelfs je gevoel voor plezier en ontspanning. Hier had je vroeger geen last van! Je genoot, zonder er al te veel bij na te denken.

Wat is er gebeurd?

Is het omdat je ouder bent geworden? De rek eruit is? En waarom hebben anderen meer mazzel? Bezitten zij een uniek soort talent? Bij jou maken twijfel en onzekerheid zich steeds meer meester. Dat frustreert je, want ook al blijf je hoopvol, de gewenste gelukstreffers blijven uit.

Dit is wat er aan de hand is: je bent te veel in je hoofd gaan zitten.

Om iets te kunnen ontvangen, is ook loslaten noodzakelijk. Die twee moeten met elkaar in balans zijn. Wanneer de focus te veel ligt op een gevoel van tekort, gemis of iets dat je dringend nodig hebt, dan blokkeer je. Dat herken je doordat je veel begint te malen of gaat drammen om dingen voor elkaar te krijgen (tot laat doorwerken, geen pauzes meer nemen, met een kort lontje reageren, altijd haast). In dat geval is het veel efficiënter om meer ontspanning op te zoeken. Iets willen is goed, maar iets te graag willen is een valkuil. Juist vanuit ontspanning komen zaken weer makkelijker naar je toe.

Ik geef je hieronder 3 tips om beter te leren ontvangen:

1.   Denk als een kind

Weet je nog als kind op je verjaardag? Toen je een wens mocht doen bij het uitblazen van de kaarsjes op je taart? Je sloot je ogen en met heel je hart wenste je vurig om dat ene kado. Nu wens je zelden meer, ja af en toe nog bij verlies of verdriet. Maar wens je ook nog vanuit een vurig en vrolijk verlangen? Leer weer speelser denken: wat als alles kan, wat wil ik dan? Met heel mijn hart? Sluit je ogen en vraag dit aan jezelf. En laat het vervolgens los om te kunnen ontvangen.

2.  Wees dankbaar

Leer waarderen wat de dag je wél geeft. Vaak stap je daar te makkelijk overheen, omdat je gefocust bent op wat er nog niet is en waar je vindt dat je recht op hebt. In plaats je druk te maken over je financiële situatie, kun je denken: waar voel ik me vandaag al rijk mee? Een leuk gesprek, gezonde kinderen, een gevonden tientje, een filevrije rit. Het lijkt een dooddoener, maar door je dag af te sluiten met een terugblik waar je dankbaar voor bent, breng je een positiever gevoel teweeg. Vanuit die energie van dankbaarheid, trek je makkelijker nieuwe dingen aan.

3.  Ga opruimen

De chaos in je hoofd vertaalt zich ook vaak naar je woning of werkruimte. Door een kast of bureau op je werkplek te gaan opruimen, breng je een andere energiestroom op gang.  Je creëert letterlijk weer meer ruimte, ook in je hoofd. Zo kom je ineens spullen tegen die ineens heel nuttig blijken, zoals een interessant visitekaartje dat je kunt nabellen of een tegoedbon die je nog moet verzilveren. Door op te ruimen, komen zaken weer in beweging en kun je beter ontvangen.

2 Basiselementen die je mist waardoor je leven niet in balans is

2 Basiselementen die je mist waardoor je leven niet in balans is

Het altijd maar druk zijn in je hoofd is een topic dat lééft.

Dat bleek wel toen ik er vorige week een masterclass over hield: hoe je dat nou doet, loslaten (van stress, gepieker, angst of frustratie…) Er waren ondernemers aanwezig uit zowel Nederland als België.

Ik deelde ze wat ik vanuit mijn vakgebied telkens weer zie waardoor veel ondernemers en managers en misschien ook wel jij nu vastlopen. Iets waardoor je leven niet in balans voelt. En het is te herleiden naar het missen van twee essentiële basiselementen, namelijk:

Allereerst het vertrouwen in hoe het leven zich ontvouwt en ten tweede, kennis over hoe je eigen energie nou werkt. Energie die bepaalt wat je wel of juist niet aantrekt in je leven.

Hoe frustrerend dat gemis aan kennis kan zijn, bleek ook uit een vraag die Esther, een van de deelnemers, mij stelde. ‘Ik wil het zo graag zélf kunnen, dat loslaten, zonder daarvoor hulp in te schakelen.’

Ik ken deze frustratie en het is vast een vraag die ook regelmatig door jouw hoofd spookt, of niet?

 

foto-masterclassEsther heeft natuurlijk hartstikke gelijk. Ik ken dat gevoel ook, dat je onafhankelijk wil zijn. Dat je in gevecht gaat met de hulp die je wordt aangeboden, omdat je wil bewijzen dat het in je eentje ook wel lukt. En dat lukt je ook zeker, alleen vaak met vele jaren aan strijd, frustratie en verloren energie.
Zeg eens eerlijk: bij welke belangrijke zaken heb je achteraf niet gedacht: als ik dit nou éérder had geweten??

Loslaten kan dus veel efficiënter. Weet je nog toen je ooit begon met fietsen? Of voetballen, autorijden of piano spelen? Iets dat je nu dagelijks of met veel plezier doet, dat heb je eerst moeten leren. Je hebt eerst kennis moeten opdoen van de spelregels die ervoor zorgen dat je niet van je fiets valt, maar juist in evenwicht blijft zodat je vaart kan maken om zo de vrijheid tegemoet te fietsen.

Zo werkt het ook met je eigen energie. Daar zitten ook spelregels en wetten aan verbonden waardoor je bijvoorbeeld in een flow terecht komt. Of juist niet. Maar helaas zijn er ook een hoop valkuilen die je doen verdwalen, waardoor je juist leegloopt, gestrest raakt of erger: belangrijke relaties kwijtraakt.

 Ik zie heel veel ondernemers en ondernemende professionals met veel kracht hun ontspanning afdwingen, bijvoorbeeld door nóg harder te sporten, harder te werken of harder te feesten. In de hoop de drukte in hun hoofd te verdrijven, maar te vaak put het je alleen maar verder uit.

Je hoofd leegmaken oftewel je geest ontspannen werkt anders, vanuit veel meer stilte, maar wel degelijk met een systeem eronder. Anders blijf je maar een beetje zweven, en we willen natuurlijk wel resultaat: een relaxtere partner voor het thuisfront zijn of lucratieve opdrachten binnenhalen zonder de krankzinnig lange en stressvolle dagen.

Dat is wat kennis over je eigen energie voor je kan betekenen. Maar je zal het wel eerst moeten eigen maken.

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws

Ik hoor dit steeds vaker, dat mensen zeggen: “Ik voel me zóveel beter als de zon schijnt, ik heb dan veel meer energie.”

Het goede nieuws is: vanaf vandaag start een heerlijke, warme week. Nog even lekker nazomeren.

Het slechte nieuws is: het is alweer september en het najaar begint. Je gaat het weer drukker krijgen, thuis, op je werk, en in je hoofd.

Misschien ben jij gevoeliger voor stress of neerslachtigheid wanneer de werkdruk (of het slechte weer) toeneemt?

En wat heb je deze zomer ook alweer met jezelf afgesproken? Meer genieten, je minder druk maken, meer tijd met je gezin doorbrengen?

Je kan nu wachten op je volgende zonvakantie of je gemoedstoestand laten afhangen van het wisselvallige Nederlandse weer, of…

Je gaat leren hoe je jezelf in een evenwichtige flow en gemoedstoestand brengt én houdt. Ongeacht dus wat het weer doet, hoe druk het op je werk is, je situatie thuis of de zorgen die er in je hoofd spelen.

Ik gun het jou van harte dat je hiervan verlost raakt zodat je de aandacht, rust en energie kan geven aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn en je het gevoel geven dat je leeft. Zonder al die onnodige zorgen, stemmingswisselingen en vage angsten.

Maar, je moet wel leren hoe, want vanzelf stopt het niet.

Lijkt het je iets?

In mijn mijn retreatprogramma Groeien Zonder Stress leer ik hoe je hoofd tot rust komt (en blijft).

Klik hier hoe en waarom dit programma jou verder gaat brengen. 

Heb je ‘m door, deze gouden les uit de Olympische Spelen?

Heb je ‘m door, deze gouden les uit de Olympische Spelen?

Volg je het ook, de Olympische Spelen? Misschien zit je wel in Rio of volg je het (zijdelings) vanuit een andere relaxte vakantieplek. Ik ben erg benieuwd welke sporter tot nu toe op jou de meeste indruk heeft gemaakt. En was dat vanwege het behalen van een Olympische medaille of juist vanwege het mislopen daarvan?

Zelf volg ik met interesse de achtergrondverhalen van de sporters en in het bijzonder hoe ze omgaan met tegenslag. Twijfel, vermoeidheid of faalangst zijn funest voor de kans op succes. Een fitte geest staat in die zin gelijk aan een fit afgetraind lijf.

Voor sporters zijn rusturen dus net zo belangrijk als trainingsuren. Het helpt hen om zowel fysiek als mentaal optimaal te herstellen na een inspanning. Van topsporters accepteren we dat en vinden we dat heel normaal. Het is juist die mentale leegte waarin ze zich weer volledig kunnen opladen en gefocust blijven.

Soms is je eigen leven of werk ook net topsport door de lange dagen die je maakt. Een leven waarin je de lat steeds hoger legt en waarin je telkens opnieuw voor lastige keuzes staat die de voortgang van je bedrijf, carrière of zelfs je relatie bepalen.

Kun jij dan ook terugvallen op een dagelijks routine of ritueel waarin je jezelf optimaal weet te ont-stressen om je geest helder en scherp te houden? Zodat je weer fit aan de volgende werkdag begint?

Misschien is de vakantie jouw moment om te recupereren.

Maar hoe pak je de draad op als je straks weer thuiskomt en het normale leven weer begint?

Misschien zou jij ook wat meer van die rust, focus of veerkracht van de Olympische sporters bij jezelf willen zien. Of maakt het je nieuwsgierig hoe je dat nou doet, dat trainen in ‘rusturen’, waardoor je boven jezelf kan uitstijgen.

Het goede nieuws is: het is ook voor jou weggelegd, ook als je geen (top)sporter bent. Het start met het leren van de spelregels hoe je de stilte op een efficiënte manier inzet om sneller tot rust te komen en spanningen los te laten.

Wil je daar meer over weten? Lees hier dan alles over mijn nieuwe business retreatprogrammma Groeien Zonder Stress dat start in september.

 

3

Ik wens je nog een sportieve zomer!

Hoe 1 kleine aanpassing je leven aanzienlijk verlengd

Hoe 1 kleine aanpassing je leven aanzienlijk verlengd

Ik kom net terug van een hele bijzondere plek.

Ik was namelijk op 1 van de 5 plekken ter wereld waar heel veel mensen ruimschoots de 100 jaar halen. En zelfs nog ouder worden.

En vooral de manier waarop ze deze hoge leeftijden bereiken is ronduit uitzonderlijk te noemen: gezond, fit en levenslustig.

Ik was op het Italiaanse eiland Sardinië.

En wat ik daar ontdekte is ook voor jou als harde werker hartstikke waardevol.

Want gezond, fit en vol levenslust ouder worden zijn levenskwaliteiten die zeer waarschijnlijk ook hoog op jouw wensenlijst staan.

Helaas is de realiteit vaak een stuk anders.

Je voelt je met je 40 of 50 jaar nu al 100. Je werkt te hard, je voelt je gestresst, je relatie zit in een crisis en je ligt wakker van zorgen, gepieker en hartkloppelingen.

Daarom verlang je nu zo naar je welverdiende vakantie. Even weg van alle werkprikkels en bijkomende stress.

En je hebt groot gelijk!

Maar wat maakt dat de Sardijnen met hun 100 jaar zich juist 40 of 50 voelen?

Hoe weten zij tot verbluffend hoge leeftijd hun levenslust en gezondheid voortreffelijk te houden?

Het geheim van een gezond langer leven zit ‘m in een simpele aanpassing (en nee, het is niet het geijkte ‘gezond eten, bewegen, en een zonnig klimaat’).

Ook de mensen in Sardinië ervaren stress, want dat hoort bij het leven. Evenals dat geldt voor de overige 4 plekken, de zogenaamde Blue Zones*, waar de levensverwachting bovengemiddeld hoger en gezonder ligt.

Maar wat de mensen met de langste levensverwachting hebben, en wat de meeste van ons niet hebben, zijn dagelijkse routines om die stress af te schudden. 

Het geheim van langer en gezonder ouder worden heeft alles te maken met wat ze in Sardinië dagelijks doen, iedere dag opnieuw:

een rustmoment inplannen. 

 

En in Sardinië noemen ze dat een Happy Hour.

Ze creeren heel bewust zelf een pas op de plaats waarop ze een moment even niets hoeven.

En juist jij met je drukke baan en vele denkwerk kan met deze kleine aanpassing direct een groot verschil maken in je eigen hectische leven.

Las een extra pauze in, staar op een parkbankje, doe een slaapje, houd een happy hour, bid tot God, ontspan of mediteer, kortom, doe even niets en kom tot rust. En doe dit elke dag opnieuw.

Laat je huidige vakantie een mooi reset-moment voor je zijn en laat deze wijze les uit Sardinië je inspireren om je dagritme anders in te richten voor een langer vakantiegevoel.

Ik wens je een heerlijke zomer. En als je nog een bestemming zoekt: Sardinië is een absolute aanrader!

the blue zonesPS: Wil je meer lezen? Stop dan Blue Zones van schrijver, journalist & onderzoeker Dan Buttner in je koffer. Je komt er meer te weten over de 5 gebieden in de wereld waar mensen 100 jaar en ouder worden en welke 9 regels kenmerkend zijn voor hun leefwijze.

Hartelijke groet,

Emmy Hendrikx

PS:
Wil je je relaxte vakantieritme ook na de zomer blijven vasthouden?
Ontvang als eerste meer informatie over mijn gloednieuwe business retreat programma ‘
Groeien Zonder Stress’ dat start in september.

ja, stuur mij als 1e meer info

Dit is ab-so-luut onmisbaar voor elke ondernemer die wil doorgroeien

Dit is ab-so-luut onmisbaar voor elke ondernemer die wil doorgroeien

“Weet je wat mij opvalt Emmy? Dat ik hetzelfde werk in minder uren verricht krijg.”

Dit compliment kreeg ik deze week te horen van mijn klant Gert en hij straalde helemaal.

Gert is een succesvol zelfstandig ondernemer en volgt al enige tijd een van mijn retreatprogramma’s. Hij maakt enorme groeisprongen: hij slaapt beter, denkt scherper, golft weer vaker en wordt benaderd voor super interessante opdrachten waar echt zijn hart ligt.

Hij is enorm dankbaar hoe zijn leven is verrijkt.

Gert kwam bij mij omdat het in zijn hoofd altijd druk was en hij af wilde van zijn lange, uitputtende werkdagen.

Het enige dat ik voor Gert doe is zijn energiebalans herstellen zodat hij niet meer leegloopt na een stressvolle werkdag. De rust die daarmee is ontstaan zet hij in op de golfbaan (met groot succes overigens!)

Dat klinkt relaxt toch?

Het is namelijk een misverstand om te denken dat je alleen vooruitkomt door kennis, theorie en vaardigheden aan te leren: boeken lezen, trainingen volgen, opdrachten maken, gesprekken voeren….

Word je er ook zo moe van?

Er bestaat nog een hele andere, relaxtere manier.

Groeien vanuit stilte. En dat is wat ik Gert leer: hoe je harder groeit wanneer het in je hoofd ontspannen is. Dat het dus eerst draait om het kwijtraken, loslaten en afleren van zaken die je hoofd op hol brengen.

En daar is stilte voor nodig. Zodat je eigen, intuitieve weten weer aan het woord komt voor het geven van de allerbeste antwoorden en oplossingen.

Juist voor jou als ondernemer of directeur is het gehoor geven aan je eigen innerlijke wijsheid een onmisbare factor, om de juiste beslissingen te kunnen nemen voor je bedrijf.

Maar soms loop je vast op zaken die vroeger zo makkelijk en vanzelf gingen. Of twijfel je steeds vaker over wat de beste keuzes voor jou op relationeel vlak zijn, terwijl je het zakelijk prima weet.

Hoe goed durf je dan nog te vertrouwen op wat je hoofd ingeeft?

Ik ben heel benieuwd hoe goed jij de stilte kan verdragen. Of misschien is het wel nooit stil in je hoofd en lig je daar ’s nachts wakker van.

Laat het me weten!

Waarom het je niet lukt te ontspannen (behalve op vakantie)

Waarom het je niet lukt te ontspannen (behalve op vakantie)

“Natuurlijk zou ik meer rust in mijn hoofd willen hebben, maar om er in te investeren vind ik zonde van mijn geld. Daarvoor ga ik liever op vakantie, dan kom ik ook tot rust. Overigens sport ik veel, dat ontspant ook.” 

Ik hoor dat vaker, dat mensen een investering in hun eigen gemoedsrust zonde van hun geld vinden. Ze hopen dat ze het niet hoeven te doen, door gratis info tot zich te nemen of door een boek Stoppen Met Piekeren te lezen.

Daarmee willen ze geld uitsparen, zoals Karen in het voorbeeld hierboven.

En ik begrijp dat! Want je wil het zelf kunnen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn: je gepieker loslaten en meer vertrouwen op je intuitie? Als je het maar tijd geeft of positief denkt, komt alles vanzelf wel weer goed.

Toch?

Helaas is dat maar de helft van het verhaal. Wat je mist is een anker in jezelf, waar je al die vervelende gedachten naar kan afvoeren. Maar zo’n anker ontstaat niet vanzelf, daar zul je wel in moeten investeren.

Wat je daarbij kan helpen is vaker in een moment van stilte gaan zitten.
Bijvoorbeeld als je net wakker bent, onder de douche staat, in de auto zit of vakantie viert.

Natuurlijk moet je nog het onderscheid maken tussen denken en intuitie. Maar hoe rustiger je lichaam is, hoe ontspannender je bent, hoe beter je het interne stemmetje kan horen dat jou de beste tips geeft.

Doe je dit al, maar blijf je veel stress, twijfel of gepieker ervaren? Of vind je juist het zitten in stilte al ontzettend lastig? Dan is er wellicht een energielek ontstaan.

In dat geval heb je een leermeester nodig die dit ‘lek’ eerst bij je hersteld. Vergelijk het met autorijden: je moet eerst langs het tankstation of autogarage, voordat je weer verder kunt rijden. Dat lukt niet met een kapotte motor of lege tank, hoe hard je ook op het gaspedaal duwt.

Je eigen rustpunt kun je dus ontwikkelen, versterken of herstellen.

En alle succesvolle ondernemers zetten deze stap om weer verder vooruit te komen. Omdat ze er een enorme veerkracht en ontspanning mee opbouwen waardoor ze optimaal van hun succes kunnen (blijven) genieten.

Natuurlijk is een vakantie ook fijn, maar je moet ook een rustpunt in jezelf verankeren zodat je jezelf overal snel kunt opladen. En dus ook buiten je vakanties om een relaxt, uitgerust en zorgeloos persoon blijft.

Loslaten. Hoe doe je dat?

Loslaten. Hoe doe je dat?

Zaterdag sprak ik Vincent op een feest waar veel veertigers en vijftigers rondliepen.

Vincent is zelf bijna vijftiger en komt sinds zijn scheiding met veel leuke vrouwen in contact. Het begint altijd gezellig en vrijblijvend, maar van een serieuze relatie komt het vervolgens niet.

“Zij willen wel, maar ik heb er geen zin in”, zei Vincent.

En dus stort hij zich in de ene na de andere onenightstand. Al 4 jaar lang. Maar in plaats van geluk vindt hij alleen maar teleurstelling en de bevestiging dat een relatie er voor hem niet meer inzit.

Waarom ik dit met je deel? Omdat er ook voor jou als ondernemer een interessante les in zit.

Ook Vincent is een super succesvolle zelfstandige, sociaal en gewoon een leuke vent. Hij maakt alleen een denkfout. Namelijk dat je van een teleurstelling vanzelf wel weer hersteld: als je het maar tijd geeft.

Vincent heeft helemaal gelijk, iets heeft tijd nodig, maar vanzelf gaat het niet.

Het binnen afzienbare tijd loslaten van een naar gevoel of vervelende ervaring is een vaardigheid die voor iedereen te leren is.

Bovendien zit in de kracht van het loslaten ook het geheim om iets nieuws aan te trekken: een gelukkige relatie, een rustiger hoofd, leuker werk of een relaxter leven.

Nu denk je natuurlijk, hoe doe ik dat dan, dat loslaten?

Loslaten draait om het kwijtraken van oude ballast: oude energie, oude pijn of oude emoties. Dat lijkt een lange en moeilijke weg maar die kan ik aanzienlijk voor je versnellen, zodat je sneller je doelen bereikt.

Een eerste simpele stap die je kan zetten is door je manier van denken te veranderen.

PS: Uit privacy overwegingen is Vincent niet zijn echte naam.

Succesvol en opgebrand? 10 valkuilen die geen herstel boeken

Succesvol en opgebrand? 10 valkuilen die geen herstel boeken

In mijn werk ontmoet ik veel mensen die succesvol zijn als ondernemer of in het bedrijfsleven, maar die het lastig vinden om bij zichzelf tot rust te komen. Schitterende mensen vol ambitie, maar uitgeput en opgebrand.

Wat er mis gaat is dat ze over hun grenzen heen gaan zonder dat ze het zelf merken. Ze zijn zo gewend geraakt om gehoor te geven aan hun gedrevenheid, dat het nemen van voldoende rust voor hen gelijk staat aan:

 • schuldgevoelens (‘ik ben niet met de groei van mijn bedrijf bezig’)
 • het saai vinden (‘ik heb mijn tijd wel beter te besteden’)
 • continu piekeren (‘de gedachtestroom die dan op gang komt is energievreter nummer 1‘)

Een burn-out krijg je niet alleen door hard werken. Het komt veel vaker door emotionele uitputting, veroorzaakt door positieve eigenschappen zoals:

 • zo gedreven zijn met je werk dat je het niet meer kan loslaten
 • perfectionisme nastreven en het lastig vinden om ‘nee’ te zeggen
 • een gevoelsmens zijn met veel inlevingsvermogen
 • het uiterste van jezelf vergen op basis van doorzetting en wilskracht

Ik merk dat trots, schaamte of ontkenning veel ondernemers, managers en directeuren in de weg zit om externe hulp in te schakelen bij langdurige vermoeidheid of stress. Liever lossen ze het zelfstandig op. Helaas zijn bij oververmoeidheid of langdurige stress de gewone herstelmethoden niet meer toereikend om de accu weer volledig op te laden.

Je raakt in een negatieve spiraal van neerslachtige gevoelens, slapeloosheid en extreem energieverlies.

De 10 oplossingen die bij oververmoeidheid, stress of overbelasting niet (meer) gaan helpen zijn:

1. Een goed boek over ‘Meer Rust In Je Hoofd’ lézen

2. Een praatsessie volgen waardoor je nog meer stof tot nadenken hebt

3. Steeds vaker en intensiever sporten

4. Ademhalingsoefeningen

5. Net doen of er niets aan de hand is

6. Drukke plekken vermijden

7. Stoppen met koolhydraten eten voor meer energie

8. Op tijd naar bed gaan

9. Je functie neerleggen

10. Elke maand ‘er even tussenuit gaan